EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁS

Kedvezményezett neve:
METAL 99″Fémszerkezet Gyártó és Szolgáltató Kft.

A fejlesztés tárgya, célja:
Járműablak szerkezetek beépítési hatékonyságát növelő ablakkonstrukció fejlesztése

A projekt azonosító száma: GINOP-PLUSZ-2.1.1-21-2022-00079

Támogatás összege: 388 931 928 Ft; Intenzitása: 58.12%

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

Egy olyan termék és technológia kifejlesztése a célunk, amely használatával jelentősen csökkenthető a tömegközlekedési eszközök – elsősorban busz és villamos – oldalablakainak, illetve fixüvegeinek beépítéséhez szükséges szerelési idő.

A vevői igények alapvetően három fő konstrukciós szempontra fókuszálnak: 1. Az ablakok külső megjelenése, 2. az ablakok funkcionális elvárásai, 3. az ablakok szerelhetősége.

A jelenleg létező beépíthetőségi megoldások csak részben képesek ezeket a vevői igényeket egyszerre kielégíteni. Kutatás-fejlesztési projektünk eredményeként egy olyan beépítési technológiát kívánunk kialakítani, amely ötvözi a már létező megoldások előnyeit, ugyanakkor kiküszöböli azok hibáit.

A tömegközlekedési eszközök esetében a járműablakok és fixüvegek beépítésével kapcsolatos elvárás a megbízható és stabil rögzítés, a síkba történő beépítés (a jármű külső síkjára illeszkedő ablak és/vagy üveg), valamint a letisztult és csavarok látványától mentes síkfelületek. Ma ezeknek a követelményeknek a ragasztásos beépítési mód felel meg leginkább, éppen ezért ez a legelterjedtebb. Ennek a beépítési technológiának azonban egyik legnagyobb hátránya a magas ragasztási idő és a szakképzett munkaerő igénye. Célcsoportunk a tömegközlekedési eszközöket gyártó és javító cégek, amelyek megoldásunkkal jelentősen csökkenthetik működési költségeiket azáltal, hogy időt takarítanak meg a járművek gyártása, valamint karbantartása során, illetve azáltal, hogy optimalizálni tudják humán erőforrás gazdálkodásukat. A kifejleszteni kívánt technológiai megoldás a már meglévő és ma is használatos beépítési és tömítési megoldásokat kívánja ötvözni, amelyhez egy újszerű rögzítési technológiát és újszerű anyaghasználatot kívánunk kifejleszteni. Ami jelenleg csak egy fixüveg – vagy egy üveg az üvegben rendszerű tolóablak fixüveg része – az a kifejleszteni kívánt új konstrukciónkban egy alumínium kerettel egybeépített fixüveg. A fixüveg rögzítő aluprofil keret beépítési módja alapvetően kétféle kivitelű lesz. Az egyik esetben rejtett csavarral, a másik esetben úgynevezett beakasztásos technikával lesz rögzíthető a vázszerkezetre.

A projekt eredménye egy olyan eljárás, ami az eddig alkalmazott tömegközlekedési (busz, villamos) ablakok beépítési módjaihoz képest egy sokkal idő és költséghatékonyabb megoldást jelent.

Fejlesztésünk hozzájárul a ma használatos beépítési technológiák továbbfejlesztéséhez, amely bővíti a hazai és nemzetközi tudásszintet. A kifejlesztésre kerülő eljárás és termék tudományos, műszaki bizonytalanság feloldását tűzi ki célul.

Projekt befejezési dátuma: 2024.09.30.

A projekt címe: Nagysebességű (200 km/h) felszálló ajtó és az alatta kimozduló lépcső kifejlesztése

Kedvezményezett neve:
METAL 99″ Fémszerkezet Gyártó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Székhely: 2370 Dabas, Öregországút 1.

Megvalósulás helyszíne: Dabas, Öregországút 1.
Támogatás összege: 169.431.476 Ft, Támogatás intenzitása: 59,15 %
Projekt megvalósítás tényleges kezdete: 2020.08.01.
Projekt befejezési dátuma: 2022.04.30.

Projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00179

A projekt tartalmának bemutatása:

A METAL 99″ Kft. feladata a BRT Metal Centrum Kft.-vel, konzorciumi partnerével közösen kifejleszteni egy olyan új ajtórendszert és legyártani egy működő prototípus felszálló ajtót, amely 200 km/h sebességű vonatra alkalmas. Az ajtó specialitását az ajtóhoz kifejlesztett automatikus felszálló lépcső adja. Ilyen és hasonló, nagysebességű felszálló ajtót még nem gyártottak Magyarországon, hiszen eddig nem volt rá igény.

A projekt keretében kifejlesztésre kerülő felszálló ajtó rendszerének követelményei között szerepel a könnyű szerelhetőség, beállíthatóság és csekély karbantartási igény. A rendszer karbantartásának illeszkednie kell a jármű karbantartási ciklusrendjéhez.
Az ajtólapok legalább három ponton rögzítettek, az ajtórendszer szerkezete (működtető elemek, reteszelés, ajtólap, üvegezés stb.) alkalmas a jármű 200 km/h sebességgel történő haladás közben, a mellette lévő vágányon szemben 250 km/h sebességgel haladó szerelvény által keltett szívó-, nyomó hatások és nyomáshullám változások elviselésére a szerkezeti elemek károsodása nélkül. Mindezen terhelések maradó alakváltozást, közlekedést- és utasbiztonságot veszélyeztető helyzeteket nem hozhatnak létre. Továbbá mind az ajtónak, mind pedig az automatikusan mozgó lépcsőnek magas szintű tűzbiztonsági követelményeknek kell megfelelniük.
Az ajtórendszer kialakításából adódóan egy- vagy kétszárnyú kivitel lehet, melyet elektromechanikus rendszerrel működtetünk. Az ajtólapok nyitását egyenként egy-egy kibillentő szerkezet biztosíthatja, amely képes az ajtólapokat kiemelni a kocsiszekrény síkjából. Az ajtólapok nyitó és záró irányú mozgása egy hajtóműves rendszerrel működtethető. Az ajtórendszer olyan reteszelő berendezéssel lesz felszerelve, mely biztosítani tudja a menet közbeni zárt állapotot mind az ajtólapra, mind a lépcsőre.

A projekt címe:
Munkahelyi képzések megvalósítása a \”METAL 99\” Kft.-nél

A szerződött támogatás összege:
30 776 184 Ft

A támogatás mértéke (%-ban):
100 %

A projekt tartalmának bemutatása:
A fejlesztés keretében 4 különböző képzést, Vezetői hatékonyság fejlesztése, IPAR4.0 elmélete és gyakorlata, Lean, Informatikai ismeretek munkavállalóknak, valósítottunk meg. A projekt gördülékeny megvalósítása érdekében külső szolgáltató bevonásával, szakmailag alátámasztott képzési tervet készítettünk, előkészítési tevékenység keretében. Olyan munkavállalókat is bevontunk a képzésekbe, akik életkoruk, iskolai végzettségük szerint hátrányosabb helyzetűek. A képzésbe bevont munkavállalók 18%-a hátrányos helyzetű munkavállaló volt.

A fejlesztés eredményeképpen megvalósuló képzések mindegyike egyrészt a termelési folyamatokkal, illetve technológiákkal kapcsolatos szakismeretek bővítését, másrészt pedig a sikert támogató készségek, képességek fejlesztését szolgálják.

A projekt befejezési dátuma:
2021.05.22.

Projekt azonosító száma:
VEKOP-8.5.3-17-2018-00033

A projekt címe:
Metal99 Kft. kapacitásbővítő beruházásainak támogatása

A szerződött támogatás összege:
23 999 999 Ft

A támogatás mértéke (%-ban):
40.348081%

A projekt tartalmának bemutatása:
A projekt eredményeként termelésbe állítottunk 1 db PPH 160 EH, PLC vezérlésű profilhajlító berendezést. Projektünket 2018.01.11-én kezdtük meg a Pannon Concept Kft-vel kötött szállítási szerződés aláírásával. A beszerzett berendezést 2018.06.27-én helyeztük üzembe a forgácsoló üzemünkben. A berendezés üzembe állításával több gyártási folyamatunk összevonásra, automatizálásra kerül. Az új gép hatékony működésének köszönhetően a termelés önköltsége is csökken, így a vele előállított termékek hozzáadott-értéke növekszik.

A fejlesztés eredményeként cégük éves szinten jelentős többlet árbevételt realizálhat.

A projekt befejezési dátuma:
2018.06.27

Projekt azonosító száma:
VEKOP-1.2.1-16-2016-00072

ESZKÖZBERUHÁZÁS A METAL 99 FÉMSZERKEZET GYÁRTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT-NÉL

A támogató neve: Pénzügyminisztérium

A kedvezményezett neve: METAL 99 Fémszerkezet Gyártó és Szolgáltató Kft.

A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE:
173 085 876 Ft

A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS SZÁMA: PM_KKVESZKOZ_2018_B/44

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA:
A beruházás során 1 db PTL 1500/3000 YSL 4 Kw Fiber lézervágó berendezés, 1 db SIKAFLEX 265+BOOSTER 20W ragasztó pumpa, 1 db HT-76Y CNC eszterga, 1 db EML-610HS CNC maró megmunkáló központ, illetve egy komplex egyedi elszívó rendszer került beszerzésre.
A projekt átfogó és specifikus céljait tekintve, elsődleges célkitűzésünk közé tartozik kapacitásaink bővítése és munkafolyamataink automatizálása, mely hatékonyságunk növekedését, és a munkahelyek megtartását eredményezi. A fejlesztés által számos olyan hazai és külföldi megrendelést ki tudunk majd elégíteni, amiket eddig a kapacitás és a megfelelő technológia hiányában nem voltunk képesek.

A projekt tervezett befejezés dátuma:
2021.12.10.

A támogatási szerződés száma:
PM_KKVESZKOZ_2018_B/44

ESZKÖZBERUHÁZÁS A METAL 99 FÉMSZERKEZET GYÁRTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT-NÉL

A PROJEKT A MAGYAR ÁLLAM TÁMOGATÁSÁVAL VALÓSUL MEG

METAL 99 FÉMSZERKEZET GYÁRTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE:
60 000 000 FORINT

A PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA:
PM_KKVESZKOZ_2017/113

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA:
A beruházás során 1 db TEKNA 985 tip. 5 tengelyes megmunkálóközpont, amely a hatékonyság növekedésest, pénzügyi sikereket és foglalkoztatotti állomány növekedést eredményezi, a meglévő megrendelések megtartásával és további megrendelésekre számítva egy pozitív jövőképet látva, bel- és külföldön egyaránt. A beruházás elsődleges célja kapacitásunk bővítése, s ezzel együtt a külföldi értékesítésünk felfuttatása.
A projekt befejezése: 2020.05.08.

A BERUHÁZÁS PEST MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA KERETÉBEN A PEST MEGYEI FEJLESZTÉSI ELŐÍRÁNYZATBÓL VALÓSULT MEG

AZ NKFI ALAPBÓL MEGVALÓSULÓ PROGRAM

A projekt címe:
Hullámhajtómű által működtetett Sliding plug ajtó tervezése tömegközlekedési járművekre a Metal99” Kft.-nél

A szerződött támogatás összege:
190 312 204 Ft

A támogatás mértéke (%-ban):
57,09%

A projekt tartalmának bemutatása:
A projekt eredményeként kifejlesztésre kerül egy hullámhajtómű által vezérelt sliding plug ajtó. Projektünket 2018.07.01-én kezdtük meg a KwakLab Kutatóintézet Nonprofit Kft.-vel kötött szolgáltatási szerződés aláírásával. Fejlesztésünk tárgyát képző hullámhajtómű által vezérelt sliding plug ajtó, előnye, hogy valamennyi tömegközlekedési jármű típusra egyaránt alkalmazható. Továbbá elektromos működtetésű, így nem igényel kenést, ezáltal nem szennyezzük a kenőanyagok használatával a környezetet, valamint vezérlése is jelentősen egyszerűbb.

A fejlesztés eredményeként cégük éves szinten jelentős többlet árbevételt realizálhat.

A projekt befejezési dátuma:
2020.02.29

Projekt azonosító száma:
KFI_16-1-2017-0525

KÉPZÉSI PÁLYÁZAT

A projekt címe:
A munkavállalók és
vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő
fejlesztésén keresztül

Kedvezményezett neve: Metal
99” Fémszerkezet Gyártó és Szolgáltató Kft.

A szerződött támogatás összege: 17 965 875 Ft

Projekt azonosító száma: GINOP Plusz-3.2.1-21

Stresszkezelés (16 óra)

2023.01.25.- 2023.01.31.

Személyi kompetenciafejlesztés (48 óra)

2023.02.01. – 2023.02.28.

Stresszkezelés (30 óra)

2023.03.01.- 2023.03.14

Informatikai kompetenciafejlesztés (35 óra)

2023.03.16. – 2023.03.31.

Informatikai kompetenciafejlesztés (16 óra)

2023.04.27. – 2023.04.28

Folyamatmenedzsment (34 óra) 
2023.05.02. – 2023.06.30.

Képzések elnevezése és célja:

 • Személyi kompetenciafejlesztés (48 óra) – A képzés célja, hogy a résztvevők fejlesszék azon képességeiket, melyek hozzájárulnak önmaguk fejlődéséhez.

Személyi kompetenciafejlesztés (48 óra) – A képzés 2 tananyagegységet tartalmaz.

 1. Ön- és társismeret: A modul során a résztvevő megismerkedik az önismeret fogalmával, szintjeivel, szükségességével, a Johari ablakkal, és az önismereti kerékkel. A személyiségjellemzők megismerése után a hallgató képes mások és saját viselkedésének tárgyilagos értelmezésére. A személyiség térképek kialakításával könnyebben értelmezi az emberek egymásra adott reakcióit: vérmérséklet, érzelmek kialakulásának gyorsasága, erőssége, tartóssága
 2. A társas kommunikáció alapjai: A modul célja, hogy a résztvevő megismerkedjen a kommunikáció elméletekkel, a verbális és non-verbális kommunikáció eszközeivel, az empátia, meggyőzés, társas befolyásolás használatával, hasznosságával.
 • Stresszkezelés (16 óra) – A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a munka során előforduló stresszhelyzetek kezelésének módjait, felismerjék a jeleit és megelőzzék a kiégési szindrómát. Ismerjenek meg hatékony eszközöket a munkatársak közötti konfliktusok feloldására, a munkatársak és ügyfelek közötti higgadt kommunikáció elősegítésére stresszes helyzetekben

Stresszkezelés (16 óra) – A képzés 3 tananyagegységet tartalmaz.

 1. A stresszkezelés elméleti háttere: A tananyagegység célja a stressz és konfliktuskezelés elméleti hátteréhez kapcsolódó ismeretek elsajátítása
 2. Stresszkezelés eszközeinek alkalmazása: A tananyagegység célja a stressz-, és konfliktuskezelés eszközeinek alkalmazásához kapcsolódó ismeretek elsajátítása
 3. Ismeretbővítés: stresszkezelési háttérismeret: A tananyagegység célja a képzés során elsajátított ismeretek további bővítése.
 • Stresszkezelés (30 óra) – A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a munka során előforduló stresszhelyzetek kezelésének módjait, felismerjék a jeleit és megelőzzék a kiégési szindrómát. Ismerjenek meg hatékony eszközöket a munkatársak közötti konfliktusok feloldására, a munkatársak és ügyfelek közötti higgadt kommunikáció elősegítésére stresszes helyzetekben.

Stresszkezelés (30 óra) – A képzés 3 tananyagegységet tartalmaz.

 1. A stresszkezelés elméleti háttere: A tananyagegység célja a stressz és konfliktuskezelés elméleti hátteréhez kapcsolódó ismeretek elsajátítása
 2. Stresszkezelés eszközeinek alkalmazása: A tananyagegység célja a stressz-, és konfliktuskezelés eszközeinek alkalmazásához kapcsolódó ismeretek elsajátítása
 3. Ismeretbővítés: stresszkezelési háttérismeret: A tananyagegység célja a képzés során elsajátított ismeretek további bővítése.
 • Informatikai kompetenciafejlesztés (35 óra) – A képzés célja a digitális kulcskompetencia átfogó fejlesztése.

Informatikai kompetenciafejlesztés (35 óra) – A képzés 1 tananyagegységet tartalmaz.

 1. Informatikai kompetenciafejlesztés: A képzés célja a digitális kulcskompetencia átfogó fejlesztése.
 • Informatikai kompetenciafejlesztés (16 óra) – A képzés célja a digitális kulcskompetencia átfogó fejlesztése.

Informatikai kompetenciafejlesztés (16 óra) – A képzés 1 tananyagegységet tartalmaz.

 1. Informatikai kompetenciafejlesztés: A képzés célja a digitális kulcskompetencia átfogó fejlesztése.
 • Folyamatmenedzsment (34 óra) – A képzés alapvető célja a vállalati folyamatok átláthatóságának biztosítása. A képzésen sikeresen résztvevők képessé válnak a meglévő folyamatok megváltoztatása, illetve újak létrehozása, a folyamatirányításra. Megismerik a minőségmenedzsment-irányzatokat, a szervezési megközelítések típusait, valamint a tervezési és irányítási megoldásokat.

Folyamatmenedzsment (34 óra) – A képzés 1 tananyagegységet tartalmaz.

 1. Folyamatmenedzsment: A képzések megvalósítási időtartama: A képzés alapvető célja a vállalati folyamatok átláthatóságának biztosítása. A képzésen sikeresen résztvevők képessé válnak a meglévő folyamatok megváltoztatása, illetve újak létrehozása, a folyamatirányításra. Megismerik a minőségmenedzsment-irányzatokat, a szervezési megközelítések típusait, valamint a tervezési és irányítási megoldásokat.